Scroll down

SAMEBLOD

Visade filmer

SAMEBLOD

SAMISK FILMFESTIVAL 2020 Torsdag 6 februari kl 13.00, 19.00
Fri entré.


Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång.
Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Filmen är ett nedstamp i en historia kopplad till sameförtryck och som gör upp med Sveriges mörka förflutna.
Samernas historia är intimt förknippad med Sveriges koloniala historia. Samebefolkningen inlemmades till den svenska nationalstaten inte minst genom att påtvingas det svenska språket och en kristen tro. Först 1999 beslöt Sveriges riksdag att erkänna samerna som en av flera nationella minoriteter inom svensk territorium, med ett eget språk, kultur och identitet.
SAMEBLOD hade premiär på filmfestivalen i Venedig 2016 och har sedan dess bjudits in till flera av de största filmfestivalerna i världen, bland annat Torontos och Sundance filmfestivaler. Filmen har tilldelats ett antal stora priser bl.a. det prestigefyllda Lux-priset som är Europaparlamentets egna filmpris. Vid Göteborgs filmfestival 2017 belönades filmen med Dragon Award Best Nordic Film – det största filmpriset i norden!
På Guldbaggegalan fick Sameblod fyra guldbaggar:
Bästa kvinnliga huvudroll  Lene Cecilia Sparrok
Bästa manus  Amanda Kernell
Bästa klipp 
Anders Skov
Guldbaggens publikpris
Det var publiken som avgjorde vilken film som vann priset genom att rösta på guldbaggen.aftonbladet.se. Priset producerades av Svenska Filminstitutet i samarbete med Aftonbladet. Röstningen öppnade den 22 december 2017 och avslutades den 17 januari 2018.
sameblod_poster_SE_small
Premiär: 17.03.01 (I Östersund 17.03.03)
Regi och manus: Amanda Kernell
Land: Sápmi 2016
Språk: Sydsamiska, Svenska. Svensk text.
Genre: Drama
Längd: 110 minuter.
Med: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischanderl, Olle Sarri, Hanna Alström, Malin Crépin, Andreas Kundler, Ylva Gustafsson Skriven,
PRESSMATERIAL
(Tidigare visad: Filmen förhandsvisades 5/2 2017 på Folkets Bio Regina i samband med samernas nationaldag. Visad 3 –11 mars, 23 september 2017. DELLIE MAA 2017 Staare Östersund: Fredag  8 december 19.00  Film och samtal med huvudrollsinnehavaren Lene Cecilia Sparrock, samproducent Oskar Östergren och regiassistent Patricia Fjellgren.)