SAMEBLOD

Lördag 16 februari kl 14.00BILJETTER

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång.

Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Filmen fick det prestigefulla Dragon Award Best Nordic Film på Göteborgs filmfestival 2017.

På Guldbaggegalan fick Sameblod fyra guldbaggar:

Bästa kvinnliga huvudroll  Lene Cecilia Sparrok
Bästa manus  Amanda Kernell
Bästa klipp 
Anders Skov
Guldbaggens publikpris
Det var publiken som avgjorde vilken film som vann priset genom att rösta på guldbaggen.aftonbladet.se. Priset producerades av Svenska Filminstitutet i samarbete med Aftonbladet. Röstningen öppnade den 22 december 2017 och avslutades den 17 januari 2018.

sameblod_poster_SE_small

Premiär: 17.03.01 (I Östersund 17.03.03)
Regi och manus: Amanda Kernell
Land: Sápmi 2016
Språk: Sydsamiska, Svenska. Svensk text.
Genre: Drama
Längd: 110 minuter.
Med: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischanderl, Olle Sarri, Hanna Alström, Malin Crépin, Andreas Kundler, Ylva Gustafsson Skriven,

PRESSMATERIAL

(Tidigare visad: Filmen förhandsvisades 5/2 2017 på Folkets Bio Regina i samband med samernas nationaldag. Visad 3 –11 mars, 23 september 2017. DELLIE MAA 2017 Staare Östersund: Fredag  8 december 19.00  Film och samtal med huvudrollsinnehavaren Lene Cecilia Sparrock, samproducent Oskar Östergren och regiassistent Patricia Fjellgren.)