Scroll down

JAZZOO – Festen

Visade barnfilmer

JAZZOO – Festen

FÖRSKOLEBIO Torsdag 8 november kl 9.30


Välkomna till våra föreställningar på Folkets Bio Regina (Prästgatan 56, Östersund) med knatte-film för förskolor och daglediga.
Biljett: 30 kr/person. Betalning med kontant, kort eller faktura.
Föranmälan – så ni säkert får plats: boka biljetter genom
e-post: forskolebio@bioregina.se, eller telefon 070-326 93 91
I en glänta i skogen hålls en sjusjungande fest. Rovdjur och växtätare, stora djur och små. Alla partajar ihop. Men hur kommer det sig? En klocka går baklänges och därmed vrids tiden bakåt, till en tid för inte så länge sedan. Vi får följa näktergalen och hur hen lyckades samla djur från hela jorden till den stora festen.
Näktergalen hjälper flodhästen att rymma från zoo. Hen blir den första “gästen” och får i uppdrag att göra festfint i gläntan.
Näktergalen hämtar elefanten och aporna, kängurun och koalan och de andra djuren. Varje möte är en egen liten historia. Koalan som vill hoppa som en känguru, isbjörnen som får hjälp att hitta hem av en blåval… Så gör man en fest!

Regi Adam Marko Nord
Med musik av Oddjob
Land Sverige
Längd 30 minuter
Åldersgräns Barntillåten

Jan Lumholdt, SvD:
“Jazziga djur roligt för alla

Det smygs inte med jazzen i de färgstarka små äventyren som utgör “Jazzoo”. En rolig film för såväl barn som föräldrar.
Toots Thielemans (“Dunderklumpen”), Jojje Wadenius (“Kalles klätterträd”), Gunnar Svensson (“Karl-Bertil Jonssons julafton”), Janne Schaffer (“Trazan & Banarne”), Jan Johansson (en del Astrid Lindgren) och Georg Riedel (ännu mera Astrid Lindgren) – alla har de riktat sina musikaliska uttryck mot svensk barnfilm och träffat fint i prick. Alice Babs och Barbro Hörberg har gjort samma på skiva. Alla har de även, mer eller mindre, rört sig inom jazzen, denna form som ibland kallas svår, men ändå helt naturligt smugit in i mångas medvetanden redan i ung ålder. Kanske för att den faktiskt är en av de mest lekfulla musikformerna?
Att det inte alls smygs i “Jazzoo” märks om inte annat på titeln. Bandet Oddjob är skapare av projektet, byggt på gruppens musik till Ben Javens djurillustrationer och utgivet 2014 i kombinerad skiv- och bokform.
Filmaren Adam Marko-Nord har därefter animerat ihop ett gäng färgstarka små historier. Ciceron är en vittberest näktergal som tar oss med på olika äventyr i stort och smått. På Grönland driver en isbjörn loss men får puffhjälp hem av en snäll blåval. I Australien vill en koala hoppa som en känguru och tar sig genom diverse skrubbsår innan det lyckas. En cool anka verkar för mallig för att simma men är nog egentligen lite rädd för vatten. Näktergalen hjälper gärna till, kompar en högljudd hackspett så att det blir till fin musik och flyger en flodhäst(!) över en ravin. Det är rafflande, lite lärorikt och mycket levande.
Och roligt – för målgruppen, för deras föräldrar och även deras föräldrar. Den rena, glada bildstilen för tankarna till nordiska animationsföregångare som Jannik Hastrup (“Bennys badkar”), Heikki Partanen (“Hinku och Vinku”) och även Ingrid Jensen och Ingela Peterson Arrhenius, bägge älskade illustratörer/designers.
Jazzen, då? Mitt i prick, tack, och så lekfull som någonsin förr!”