Scroll down

KONST PÅ BIO: RODIN

Konst på bio-filmer,Visade filmer

KONST PÅ BIO: RODIN

Lördag 9 december kl 15.00

Ett intensivt porträtt av den moderna skulpturens skapare

Rodin är filmen om en av konsthistoriens största skulptörer, Auguste Rodin. 1880 är han 40 år och kommer att skapa några av sina allra största och viktigaste verk; Helvetets portar, Kyssen och Tänkaren. Han lever med Rose, sin livslånga partner, men inleder en passionerad relation med sin student Camille Claudel.

Regi: Jacques Doillon
Med: Vincent Lindon, Izïa Higelin, Séverine Caneele
Land: Frankrike
Språk: Franska, textad på svenska
Produktionsår: 2017
Genre: Drama
Åldersgräns: Btl.
Längd: 119 minuter

Rodin är berättelsen om skapandets villkor och om vilka uppoffringar som krävs för att man ska kunna skapa NY konst och bli den moderna skulpturens stora innovatör. En fysisk och närvarande film, inspelad i det hus och ateljé där konstnären levde och verkade. Rodin porträtteras av en av Frankrikes absolut främsta skådespelare – Vincent Lindon.
affisch_RODIN_01
KONST PÅ BIO är ett samarbete mellan Folkets Bio Regina, Jämtlands läns konstförening, Östersunds Konstklubb och Folkets Hus och Parker. Tack vare stor publiktillströmning kan vi nu sänka biljettpriserna.

Ordinarie: 130 kr
Medlem i konstförening: 110 kr
Ungdom t o m 25 år: 90 kr

——————————————————–

Jacques Doillon om sin film
I film fokuserar man oftast på ansikten och ord.Kroppar uttrycker vanligtvis inte mycket, oftakänner man att kroppsliga rörelser är visuellt döda. Jag har alltid strävat efter att mina karaktärers kroppar ska tala och uttrycka något. I den här filmen kommer vi närmare Rodin eftersom han kroppsrörelser uttrycker så mycket, i livet och i arbetet”
”När jag kommer till inspelning så vet jag inte riktigt vad som kommer att ske eller hur inspelningsdagen kommer att se ut. Vi har scenerierna och dialogerna klara, men hur skådespelarna kommer att röra sig vet jag ingenting om. Och det intressanta och kreativa i att hitta den rätta tonen och karaktären i en scen är som att hitta den rätta formen när man skulpterar. Jag vetaldrig var jag kommer att hamna och går från scen till scen utan att ha en fullständig plan
Fram till i dag har man alltid menat att Camille Claudels problem i livet hade med hennes upp-brott från relationen med Rodin att göra, då han vägrade att gifta sig med henne. Men allting tyder på att Claudels starka paranoida beteenden började långt tidigare, med sin svåra relation till mamman. När hon senare blev skulptris och nådde en nivå som borde gett henne ett erkännande, kunde hon inte hantera att hamna i skuggan av sin mentor och endast få rollen som hans student och älskarinna. Det finns många fler orsaker som ledde till uppbrottet från Rodin, men frågan om avsaknaden av erkännandet som konstnär och skulptris var helt säkert den viktigaste.
Vi pratar ofta om relationen mellan Rodin och Claudel som en katastrof, men de älskade varandra i över ett decennium, och deras professionella beundran och respekt för varandra var den kreativa drivkraft som borde stå i centrum
Auguste Rodin
Föddes 1840 i Paris och dog 1917. Han är ansedd som en av de största skulptörerna i modern tid, och brukar betraktas som fadern till den moderna skulpturen. Han sökte men kom aldrig in vid de finare konstakedemierna i Paris utan var i stor utsträckning självlärd. Hans unika teknik bestod mycket i att forma sammansatta djupt utskurna ytor i lera och han bröt mot den äldre traditionen av figurativ skulptur vilket också gjorde honom kontroversiell.
Jacques Doillon (f. 1944) är en veteran på den franska filmscenen med drygt 30 långfilmer i ryggen. Han är bland annat känd för att ha presenterat många hyllade skådespelerskor som till exempel Fanny Bastien, Sandrine Bonnaire, Marianne Deicourt, Charlotte Gainsbourg och Juliette Binoche. Många av hans filmer har blivit prisbelönta och rönt stora internationella framgångar; Amoureuse, Le Petite criminel, Ponette, Trop (peu) d´amour.