Scroll down

AMATÖRER

Visade filmer

AMATÖRER

Av regissören till Äta Sova Dö – Gabriela Pichler är tillbaka med ett drama fyllt av uppkäftig humor och ett stort bultande småstadshjärta.

Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – som ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis …
Manuset är ett samarbete mellan Pichler och författaren Jonas Hassen Khemiri, som belönades med Augustpriset för sin roman Allt jag inte minns.

”Om bara ett enda videoklipp skulle definiera platsen du bor på, vilket skulle du välja? Jag ville låta den här historien ta sin början likt en storm i ett vattenglas. En nysning i mikrokosmos. En liten kommun vill göra en kommunfilm. Men även lilla Lafors är en del av den stora världen. Vare sig man vill eller ej. Med humor och spets vill jag berätta ett stycke satir med bultande hjärta – och en knuten näve. Amatörer är en hyllning till alla som av proffsen fått höra att det inte är ”så man gör”. Till alla småstadsrebeller. Till de exkluderade och otämjbara.” – Gabriela Pichler
Regi: Gabriela Pichler
Med: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl
Land: Sverige
Språk: Svenska, Engelska, Arabiska, Bosniska, Romani, Rumänska, Tamil, Tyska, Kurdiska, textad på svenska
Produktionsår: 2018
Genre: Drama
Åldersgräns: 7 år
Längd: 102 minuter
Gabriela Pichler (f. 1980) är utbildad vid Öland dokumentärskola och Filmhögskolan i Göteborg. 2010 vann hon en Guldbagge för sin examensfilm Skrapsår. Långfilmsdebuten Äta sova dö vann publikpriset i Venedig och tog storslam på Guldbaggegalan där den prisades för bästa manus, bästa kvinnliga huvudroll, bästa regi och bästa film.
AMATORER_web