Scroll down

FLOTTEN

Visade filmer

FLOTTEN

ANDRA CHANSEN
Lördag 12 januari 2019 kl 15:30                                   BILJETTER


Sommaren 1973 reste sex kvinnor och fem män med en flotte över Atlanten i ett av världshistoriens märkligaste vetenskapsexperiment. Syftet var att studera våld och konflikter men expeditionen blev snabbt omskriven i världspressen som ”sexflotten”. Kapten ombord var svenska Maria Björnstam. Fyrtio år senare återförenas hon med delar av besättningen på en kopia av den ursprungliga flotten för att tillsammans ta reda på vad som egentligen hände under den tre månader långa och livsfarliga resan.
De personliga berättelserna och ett unikt arkivmaterial målar upp en oväntad historia om ett experiment där försökskaninerna till slut vände sig mot sin forskare.

Regi: Marcus Lindeen
Med: Edna Reves, Eisuke Yamaki, Fé Seymour, Maria Björnstam, Mary Gidley, Rachida Lièvre, Santiago Genovés, Servane Zanotti
Land: Sverige
Språk: Engelska, textad på svenska
Produktionsår: 2018
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: (ej angivet)
Längd: 97 minuter
Flotten banner
SVT: Kulturveckan:
I ett skandalexperiment från 1973 färdas 11 personer över atlanten på en flotte. Nu återförenas deltagarna som ännu lever från “sexflotten” i ny dokumentär. Se inslaget här.
Inslag i TV4 Morgon
En flotte skapade skandalrubriker på 1970-talet och kom att kallas “sexflotten” i pressen. Maria Björnstam var kapten ombord på flotten och hon har inte velat prata om flottfärden på 40 år. Men för regissören Marcus Lindeen öppnade hon upp både sig själv och sin gamla resväska som innehöll dagböcker, loggböcker, foton och adressböcker från resan och det har resulterat i en prisad dokumentärfilm som handlar om just flottfärden över Atlanten.
FLOTTEN får strålande omdömen överallt!
5:a i TT:
http://unt.se/kultur-noje/filmrecension-flotten-5081920.aspx
4:a i Kulturnyheterna:
https://www.svt.se/kultur/film/filmrecension-flotten
5:a i SvD:
https://www.svd.se/nastan-full-pott–okand-flottexpedition-…
4:a i SR P1 Kulturnytt:
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx…