ALLT FR MIN SON_poster web

ALLT FÖR MIN SON

Premiär!
Fredag 21 september – torsdag 27 september kl 19.00
Måndag 24 september kl 14.00  DAGBIO

En hjärtskärande drama-thriller i samma råa socialrealistiska anda som bröderna Dardennes filmer.

Miriam och Antoine har skilt sig och deras trasiga äktenskap leder till en bitter vårdnadstvist. För att skydda sonen Julien från fadern söker Miriam ensam vårdnad, men domaren lyssnar till faderns argument och beslutar om gemensam vårdnad. Julien hamnar mitt emellan och blir till gisslan i sin egen familjs smutsiga konflikt. Nu är det upp till honom att se till att det värsta inte inträffar…

”I Frankrike dör en kvinna nästan varannan dag på grund av våld i hemmet men trots att det uppmärksammas i media är det fortfarande ett väldigt tabubelagt ämne. Offer är rädda att träda fram och grannar och släktingar förblir tysta för att man inte vill störa. Mitt syfte med den här filmen har varit att med hjälp av filmens kraft öka medvetenheten kring detta och eftersom jag skildrar ett känsligt ämne har jag gjort väldigt mycket research. Jag har varit i rättssalar, intervjuat advokater, poliser, socialarbetare och till och med deltagit i gruppterapisamtal för män med våldsproblematik. Jag ville komma så nära verkligheten som det bara var möjligt utan att göra det dokumentärt.

Jag ville, likt Hitchcock, Haneke eller Chabrol, göra den sortens film som involverar åskådaren genom att spela på dennes intelligens och nerver. Tre filmer som inspirerat och guidat mig lite extra genom min skrivandeprocess och som på olika sätt fått mig att reflektera kring filmens tema men också fått mig att hitta rätt stämningar och atmosfärer har varit Kramer mot Kramer (1979), Trasdockan (1955) och The Shining (1980). Den senare har bidragit med den känsla av galenskap och fasa som Allt för min son bygger på eftersom våld i hemmet kan innebära ren och skär skräck och det var också det jag ville visa.” – Xavier Legrand

Xavier Legrand (f. 1975) har studerat drama i Paris och började sin karriär som skådespelare både på film och teater. Hans första kortfilm Just Before Losing, som behandlar liknande teman som Allt för min son, nominerades till en Oscar och turnerade runt på över 100 festivaler samt vann ett flertal fina priser. Det här är Legrands första långfilm.

Regi: Xavier Legrand
Med:  Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria, Mathilde Auneveux
Land: Frankrike
Språk: Franska, textad på svenska
Originaltitel: Jusqu’á la garde
Produktionsår: 2017
Genre: Drama, thriller
Åldersgräns: (ej angivet)
Längd: 90 minuter

Berätta om detta för andra!
Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someoneShare on TumblrShare on Reddit0