Scroll down

STORA STYGGA RÄVEN

Jukeboxbio,Visade barnfilmer

STORA STYGGA RÄVEN

“Tre berättelser som framförs av djuren på deras teaterscen och som alla familjefilmer med hög kvalitet talar den både till barnen och de vuxna.”

Från skaparna av Oscarsnominerade Victor & Josefine kommer en ny rolig och hjärtlig historia för hela familjen.
Landsbygden är inte alltid så lugn och fridfull som man kan tro och djuren på den här gården är särskilt underliga: En räv som tar hand om en hel kycklingfamilj, en kanin som spelar stork och en anka som vill vara jultomten.

Regi Benjamin Renner, Patrick Imbert
Land Frankrike
Originaltitel Le grand méchant renard et autres contes…
Språk Svenska
Produktionsår 2017
Genre Animerad familjefilm
Åldersgräns Barntillåten
Längd 83 minuter

 
RECENSIONER
“En bedårande familjefilm lägligt till jul ‘Stora stygga räven’ består av tre historier, enkla men effektiva och vackra akvareller som är mer uppsluppna än uppfordrande.
Betyg: 5 av 6
Det fanns goda skäl till att “Victor och Josephine” visades i Cannes 2012, vilket är ovanligt för en animerad familjefilm. Dess egensinne, grundad i fransk konsthistoria hellre än Disney, bar ända till Oscarnominering. Av samma skapare kommer nu “Stora stygga räven”, bland annat baserad på en seriebok av Benjamin Renner, som också är en av filmens två regissörer. Äntligen, kan sägas: filmen hade premiär redan sommaren 2017 och visas på svenska biografer lägligt till jul, förhoppningsvis på många ställen.
Egentligen rör det sig om tre filmer, eller pjäser, som var och en på knappt en halvtimme binds ihop av en räv som konferencier, jagsvag men med utvecklingspotential. Framför teaterridåer presenterar han varje föreställning med många mellanspel (ett råd är att dröja kvar under hela eftertexterna, för att inte missa något infall). Rollfigurer återkommer i de tre historierna i och omkring samma lantgård. Här ses få människor i bärande roller men väl djur med mänskliga egenskaper.
Som röd tråd mellan de två första löper också temat att söka sina föräldrar. I “Babyleveransen” är det en lat stork som störtdyker från skyn med ett barn, ovillig att leverera den lilla till rätt boning. Uppdraget går i stället till en gris, en anka och en kanin. Medan de två sistnämnda är positiva och genast ser en lösning genom att återbörda knytet med hjälp av en katapult, är grisen mer rationellt lagd och tveksam till uppdraget (och sina vänner).
I den andra berättelsen tas temat om hemvist och ursprung ett steg längre, när räven själv, under vargens övervakning, stjäl tre ägg som snart kläcks. Tre kycklingar möter världen. Tre unga som trotsar biologin och tror att de själva är rävar, när de rör runt i både gryt och hönsgård. Idén är inte unik men gestaltas fint: räven som slits mellan arv och miljö, instinkt och insikt, mjuknar efter hand. Även den sista historien, “Rädda julen”, ger riklig utdelning.
Som så många vackra animationer hämtar även “Stora stygga räven” inspiration från Miyazaki och Studio Ghibli, men vilar ändå helt på egna meriter: enkla men effektiva akvareller, små medel hellre än stora gester, mer uppsluppet än uppfordrande, poetiskt snarare än politiskt.
Till exempel scenen med vägbeskrivningen till Avignon, ivrigt berättad av en uggla med sällskap: mycket information, många nervösa nickningar, helt underbart utförd. Eller som grisens hjärtliga skratt och kommentar när ankan och kaninen tror att de dödat jultomten: “Det är bara en dekoration … gulligt.”
Framhävas i detta bör också de svenska rösterna, till exempel Henrik Ståhl som just talför gris, Lars Bethke som dämpad varg och Olle Sarri som godmodig kanin. Detaljer som bidrar till en rätt bedårande helhet: avväpnande, underhållande och – som det anstår en familjefilm – faktiskt med stor träffyta.”
Jon Asp, SvD

Filmrecension: Stora stygga räven

Betyg 5

Svensk biopremiär 14 december 2018
Av Benjamin Renner och Patrick Imbert

Den allra finaste julfilm man kan tänka sig. Tre berättelser som framförs av djuren på deras teaterscen och som alla familjefilmer med hög kvalitet talar den både till barnen och de vuxna.

Bakom denna animerade julfilm för hela filmen ligger skaparna av Oscarsnominerade Victor & Josefine. Den är så fint animerad att jag blir helt förälskad i karaktärerna, de är djur och de är väldigt mänskliga.

Filmbolaget skriver om filmen: Landsbygden är inte alltid så lugn och fridfull som man kan tro och djuren på den här gården är särskilt underliga: En räv som tar hand om en hel kycklingfamilj, en kanin som spelar stork och en anka som vill vara jultomten.

Historien om Stora stygga räven har funnits i Benjamin Renners fantasi ända sedan han var liten. På ett besök på en bondgård fanns en äggkläckningsmaskin och snart skulle äggen kläckas. Benjamin ville stanna och se när de kläcktes men hans pappa hade inte tid. För att få med sig Benjamin därifrån sade pappan att om Benjamin var den första personen kycklingarna såg skulle de tro att han var deras mamma och han skulle bli tvungen att ta hand om dem. Sexårige Benjamin kände sig inte mogen att bli en ensamstående förälder och följde med pappa hem.

Men historien stannade kvar tillsammans med den brännande frågan: Om man skulle stå inför att behöva uppfostra ett gäng kycklingar, skulle man uppfostra dem som människor eller kycklingar?

Filmen har tre berättelser som alla utspelar sig på samma bondgård och det hålls dessutom samman av att de tre berättelserna är tre teaterpjäser. Låter rörigt kanske, men det fungerar alldeles utmärkt och ger filmen flera nivåer.

Denna julfilm har stor hjärta och ger oss flera saker vi kan prata med varandra om. Vem är förälder till ett barn? Måste rävar vara stygga, det vill säga måste vi följa människors fördomar eller kan vi vara med än den bild omgivningen har av oss?

Stora stygga räven är den bästa julfilm jag sett på många, många år.

Rosemari Södergren
Kulturmagasinet Kulturbloggen