Scroll down

STUPID YOUNG HEART

Skolbiofilm,Visade filmer

STUPID YOUNG HEART

FINLANDS OSCARSBIDRAG 2019. Nordiska tonårsskildringar har en tendens att fokusera på jobbiga känslor medan Hollywood gärna satsar på det tuttinuttiga. Historien om Lenni och Kiira är en kombination av bägge – både hård och varm.

Den råa och gripande filmen Stupid Young Heart är regisserad av Selma Vilhunen och skriven av Kirsikka Saari. Den visades under BUFF 2019 och är nu Finlands bidrag till Oscarsgalan.
Juryn har beskrivit den som en human och ovanlig kärlekshistoria och hyllat de två unga skådespelarna för deras starka men känsliga insatser i filmen. De nämner särskilt Jere Ristseppä som på ett mycket nyanserat sätt tacklar sin roll.
Stupid Young Heart visades på BUFF 2019 och var mycket omtalad. Filmen fick ett hedersomnämnande av Unga filmjuryn och Jere Ristseppä vann även BUFF Nordic Star som delas ut till tre unga skådespelare för ett briljant och inspirerande skådespel som berört publiken.

När 15-åriga Kiira blir gravid med sin lika unga pojkvän Lenni bestämmer de sig för att behålla barnet. Båda längtar efter en familj och drömmer om ett tryggt och ordnat liv. Men utan jobb och pengar är det svårt och de romantiska drömmarna blir allt svårare att hålla vid liv.

Regi: Selma Vilhunen
Med: Jere Ristseppä, Pihla Viitala, Rosa Honkonen, Ville Haapasalo
Produktionsland: Finland
Originaltitel: Hölmö nuori sydän
Språk: Finska, Somaliska, textad på svenska
Produktionsår: 2018
Genre: Drama
Åldersgräns: 7 år
Längd: 102 minuter
Selma Vilhunens tidigar filmer:

Nordiska tonårsskildringar har en tendens att fokusera på jobbiga känslor medan Hollywood gärna satsar på det tuttinuttiga. Historien om Lenni och Kiira är en kombination av bägge – både hård och varm.
Lenni (Jere Ristseppä) och Kiira (Rosa Honkonen) är femton år gamla och mitt uppe i högstadierumban med allt vad den innebär av lektioner man tar sig igenom halvsovande och en fritid som går på högvarv.
Det gäller att överleva allt från jobbiga föräldrar, kroppar som inte växer i samma takt som andras och känslor som löst ut en non-stop biljett till bergochdalbanan.
Det säger sig självt att det inte är enbart positivt när Kiiras graviditetstest visar sig vara positivt. Kompisarna tycker visserligen att det är coolt med en babymage i instaflödet, men mamma (Pihla Viitala) är måttligt road inför utsikten att bli mormor vid 33 års ålder.
Läs hela recensionen här.