EN NATT PÅ LOUVREN: LEONARDO DA VINCI

KONST PÅ BIO  Lördag 7 november 15.00 – Biljetter

I samband med 500-årsminnet kan vi nu visa den enorma da Vinci-utställningen som finns på Louvren. Följ med på en guidad visning på vita duken.

Utställningen har hittills haft över 1 miljon besökare. Nu har den filmats nattetid utan publik, för att skapa en exklusiv guidad tur till biobesökaren. Ett unikt tillfälle att beskåda målningarna på nära håll. Just måleriet står i centrum, och hur han återskapade världen – ”måleriets vetenskap” – som han kallade det. Louvrens kuratorer är expertguider.

”Den fantastiska genomgången av 160 verk, bestående av både målningar, teckningar och anteckningsböcker, visar hur den stora konstnärens hand och hjärna är i ständig rörelse. /…/
Reflektogrambilder av målningar och uppförstorade skisser som både ingår i och saknas i utställningen finns utställda överallt i salarna, och vittnar om det forskningsarbete som under 10 år föregått utställningen. Ännu viktigare är att kuratorerna har kompletterat denna fotografiska information med dussintals av konstnärens förberedande teckningar, organiska bevis på hans arbetsintensiva kreativa metod.
Kort sagt, vi ser Leonardos hand och hjärna i verksamhet. Och vi ser honom konstant sökande i en sal som ägnas åt hans experimentella vetenskapliga arbete, som han själv ansåg var hans viktigaste prestation, den prestation han ville bli ihågkommen för.” – Holland Cotter , New York Times

Regi: Pierre-Hubert Martin
Land: Frankrike
Språk: Franska, Svensk text
Genre: Dokumentär
Speltid: 95 min
Premiär: 16 september 2020