MODIGLIANI – SKANDALÖST GENI

KONST PÅ BIO  Lördag 5 december 15.00 – Biljetter

I år firas 100-årsminnet av Modiglianis födelse. Han var en kontroversiell konstnär, och samtidigt odiskutabelt en av 1900-talets största.

Modigliani levde ett kort, hårt liv. Dokumentären ser bortom legenden. Porträtten av Jeanne Hébuterne, poeten Anna Achmatova och journalisten Beatrice Hastings har blivit ikoniska målningar. Filmen besöker muséer i bland annat Wien, Washington och Paris.

Amedeo Modigliani drabbades som barn av flera sjukdomar. Under sin konvalescens bestämde han sig för att börja måla, och hans mor ordnade så att han kunde studera för landskapsmålaren Guglielmo Micheli i Livorno. Modigliani studerade sedan vid konstakademien i Venedig och Florens och anlände 1906 till Paris. Utan att ansluta sig till någon viss grupp eller rörelse lånade Modigliani från Toulouse-Lautrecs och Cézannes målningar, den afrikanska skulpturen, fauvisterna, kubismen och andra experimentella målningar av Picasso och Braque. Desto mer avgörande blev mötet med den rumänske skulptören Constantin Brancusi. Mellan 1910 och 1913 lade Modigliani all sin energi på skulpterandet.

Myten om Modigliani som en ”Montparnasse-excentriker” – stilig, fattig, stolt och drogad eller berusad – skapades av hans författarvänner, särskilt efter hans bortgång 1920, vid 35 års ålder. Myten glömmer hans intensiva koncentration på sitt måleri under de sista åren av sitt liv. När Modigliani, redan försvagad av sjukdom, tvingades sluta skulptera på grund av att mejseldammet trängde ner i lungorna, utnyttjade han många av skulpturens effekter i sina porträtt och nakenstudier, framför allt det karakteristiskt förlängda huvudet, den långa, upphöjda näsryggen och den långa halsen.

Det har gjorts filmer om hans liv: Montparnasse 19 från 1957 med Gérard Philipe i huvudrollen, och Modigliani från 2004 med Andy Garcia.

Regi: Valeria Parisi
Medverkande: Marc Restellini, Ann L Ardis, Chloe Aridjis, Harry Bellet, Giovanni Bertazzoni, Jan Olsson
Land: Italien
Originaltitel: Maledetto Modigliani
Språk: Svensk text
Genre: Dokumentär
Speltid: 97 min
Premiär: 20 november 2020